Goudvis aquarium

goudvis aquariumGoudvis aquarium,  het feit dat je over een goudvis aquarium nadenkt of misschien al een goudvis aquarium heeft betekent dat je al een heel stuk verder bent als de meeste liefhebbers van goudvissen. Ik ga je in dit artikel een beetje wegwijs maken welke overwegingen je moet meenemen om een juiste keuze te maken uit het gigantisch grote aanbod.
 

Waar moet je rekening mee houden

 • goudvissen zijn grote vervuilers
 • normale goudvissen kunnen gemiddeld 40 cm groot worden
 • kweekvarianten worden een stuk minder groot
 • normale goudvissen hebben geen extra verwarming nodig
 • sier goudvissen zijn minder sterk en hebben een constante warmte nodig tussen de 18 en 22 graden.

Wat je ziet is dat er minimaal een zeer goed filter aanwezig moet zijn in een goudvis aquarium.

Welke goudvissen wil je houden

Ik ga ervan uit dat je al wat gelezen hebt over goudvissen. Je zult het verschil tussen een gewone goudvis en een sier goudvis opgemerkt hebben. Een gewone goudvis is eigenlijk alleen geschikt om in een vijver te houden vanwege zijn afmeting. Kleine goudvisjes kunnen heel snel groeien. Bij goede omstandigheden zijn ze na een jaar al 20 cm en na twee jaar kunnen ze al dertig cm groot zijn.  Sier goudvissen kunnen wel weer heel goed in een goudvis aquarium gehouden worden omdat deze van nature al kleiner blijven en veel langzamer groeien.

Hoeveel goudvissen wil je houden

Er zijn natuurlijk zoveel mooie sier goudvissen te koop dat je ze eigenlijk allemaal wilt hebben. Maar een keuze maken uit het gigantische aanbod van goudvissen is toch wel iets waar je eerst over moet nadenken. Hoe meer goudvissen je wilt houden hoe groter het goedvis aquarium moet zijn. Daarnaast moet je rekening houden dat ook kleine goudvissen in goede omstandigheden groot gaan worden.  Koop vedergeval altijd een zo groot mogelijk goudvis aquarium zodat je altijd goed zit en niet later weer een ander goudvis aquarium moet kopen.

Hoeveel tijd kun je besteden aan het onderhoud van een goudvis aquarium

Wanneer je niet zoveel tijd hebt om een goudvis aquarium te onderhouden. Kun je gerust goudvissen nemen alleen niet zoveel. Hoe groter het aquarium is des te minder onderhoud heb je daaraan. Hoe minder vissen je hebt, hoe minder onderhoud je ervan hebt. Stel dat je vier goudvissen wilt kun je daar misschien nog wel meer van genieten als dat je 9 goudvissen hebt. Goudvissen zijn nu eenmaal grote vervuilers, je hebt dus een heel goed filter systeem nodig en de tijd om eens in de maand het filter te reinigen. Wil je dat je goudvissen goed groeien moet je minimaal eens in de week een deel van het water verversen.

Hoe groot moet een goudvis aquarium zijn

Dat is dus afhankelijk van de tijd die je hebt om onderhoud te kunnen doen. Het aantal goudvissen wat je wilt verzorgen en de ruimte die je hebt om een aquarium neer te zetten. Iedergeal altijd zo groot mogelijk maar dan weet je nog niet hoe groot het aquarium moet zijn. Het beste kan ik je dat uitleggen in een voorbeeld. Zelf heb ik 4 volwassen Ryukin goudvissen. deze zitten in een aquarium van vierhonderd liter. Dat komt omdat ik niet zoveel tijd heb voor het water verversen en schoonmaken van het filter. Stel dat ik elke week het water voor een deel zou verversen en 1 keer in de maand het filter zou kunnen verschonen. Past in dit aquarium wel 9 volwassen reukins die ik dan in goede omstandigheden kan houden.

Eind conclusie

Neem een zo groot mogelijk aquarium en zo min mogelijk vissen. Je zit dan altijd goed en je hebt dan meer tijd over om van je goudvissen te genieten. Als vuistregel hou 80 liter water aan voor je eerste goudvis en 40 liter water voor elke volgende goudvis die je wilt nemen. Stel je hebt ruimte voor een aquarium van 160 liter. Kun je daarin zonder problemen 3 volwassen sier goudvissen houden of 6 halfwas goudvissen of 12 kleine goudvissen. Ben je bereid om elke dag een deel water te verversen zou je het aantal nog groter kunnen houden. alleen verval je dan in het regelmatig controleren van nitraat, ammoniak en nitriet in het water.

 

Klik hier voor alle aquaria
PS: Maak je hobby compleet met deze handige producten ♥

14 reacties op “Goudvis aquarium

  1. Goedemorgen Erik! Dank je wel voor je reactie 🙂 Ik vond hem wel een beetje onduidelijk. Wat je met een aquarium moet doen van 30 liter? Wij raden het af om daar vogels in te doen. Je kunt daar uiteraard wel vissen in houden maar wij adviseren toch grotere aquaria voor je vissen.

  1. Beste Briggite, ik heb je via de email geantwoord en ook een een pagina geschreven over filterpompen en hoop hiermee je vragen beantwoord hebben. Mocht je nog vragen hebben, hoor ik dat graag.

   Richard | Allesovergoudvissen

 1. Ik wil graag dat wanneer ik vissen koop ze zo comfortabel mogelijk zijn, is een verwarmingselement iets wat altijd nodig is of zijn er ook goudvissen die deze niet persé nodig hebben?

 2. Ik denk er over om voor een komeetstaart goudvis te gaan en ging ervan uit dat mijn vissen kom wel groot genoeg zou zijn. Ik snap dan ook de reactie van Erik, waarmee hij, volgens mij, zegt dat 30 liter best veel is…

  1. Een komeetstaart is inderdaad een mooie vis, ze noemen hem ook wel de Speedy Gonzales onder de goudvissen. Wat betreft het houden van vissen in een aquarium, welk aquarium je ook in huis neemt elk aquarium s te klein voor de vissen die je wilt houden. Hier gaat dus altijd op hoe groter, hoe beter. Een aquarium van 30 liter is inderdaad wat aan de kleine kant. Zeker aangezien het ook nog eens groepsvissen zijn die het liefst in een groepje van 5 samenzijn. Alles valt en staat met het budget wat je hebt en de ruimte die je beschikbaar hebt in je kamer. Wel zijn we verplicht om altijd goed te kijken naar het welzijn van de dieren en aan de hand daar van jouw beste keuze te maken. Ik wens je veel succes met deze mooi hobby! 😉

 3. Ik ben 13 en wil graag 2/3 vissen op mijn kamer (in een aquarium). Maar ik weet niet welk soort aquarium ik moet kopen etc. soort vissen? ik wil niet een te groot aquarium, maar ik wil ook niet te veel vissen & ik wil ook niet te veel geld besteden aan een aquarium etc. Kan je mij ajb helpen? Ben al een tijdje aan het sukkelen…

  1. Beste….,

   Alle antwoorden op je vraag kun je lezen op deze pagina https://allesovergoudvissen.nl/goudvis-aquarium/

   Het ligt aan wat je er aan geld wil uitgeven en wat je aan ruimte kwijt kan. Een vissenkom zoals die helaas nog worden verkocht zou ik zeker niet aanraden. Dat is het enige wat ik je echt kan meegegevn als advies.

   Veel succes, met je hobby!

 4. Zoals zoveel mensen heb ik mij in de dierenwinkel laten overhalen door mijn zoontje van 8 om goudvisjes te kopen. 3 stuks Pas nadat ik ze had en ze in een tankje van 20 liter had zitten ben ik gaan lezen over het houden van Goudvissen en behoorlijk geschrokken. De info die ik ontving in de dierenwinkel correspondeert totaal niet met de realiteit. Ruim 100 euro uitgegeven voor een aquarium, voeding, ornamenten en vissen, maar uiteindelijk allemaal spul waar je niets aan hebt. Nu kwam dus het grote dilemma, wat nu. Wij zijn geen mensen die dieren aanschaffen en ze dan maar weg doen, omdat het niet uitkomt, maar ik wil wel het beste voor mijn dieren en daar horen de vissen ook bij. Nooit gehoord van het Nitriet cyclus en nu sta ik elke 3 dagen met een teststaafje. Het 20 liter aquarium maar verkocht voor veel te weinig en een 70 liter aangeschaft. (Nog steeds te klein, maar nu ze nog klein zijn is het in ieder geval iets beter) elke week 30% water verversen en 1 keer per maand het filter schoon maken (nooit tegelijkertijd) Ik vraag me af hoe het mogelijk is dat dit allemaal niet wordt verteld in de dierenwinkel. Dan had ik andere visjes genomen. Nu is dus het dillema, wat te doen als ook de 70 liter bak te klein wordt? We hebben geen plaats voor een grotere. Worden alle goudvissen 30 cm, of zijn er ook bij die kleiner blijven zonder dat ze een pijnlijke dood sterven, omdat ze van binnen doorgroeien terwijl ze van buiten gestopt zijn door te weinig ruimte. Wat moet ik doen om mijn visjes niet te laten lijden door mijn stommiteit. Hoe lang kan ik ze houden in een tank van 70 liter?

  1. Beste Martine,

   Dit gebeurt helaas te vaak dat het in een impuls gaat. Het is ook verleidelijk en ook makkelijk te verkrijgen.

   Wat betreft de grootte is het niet zeker dat elke goudvis 30cm. gaat worden. Het hangt van veel factoren af en is nu lastig te voorspellen. Wat je kan doen als ze inderdaad te groot groeien iemand zoeken uit je omgeving (of via facebook? of dit forum) waar ze eventueel in een vijver kunnen worden ondergebracht. Voor nu is het vooral afwachten wat er gaat gebeuren.

   Wil je een aquarium met klein blijvende en mooie gekleurde vissen denk dan eens aan guppen. Ook een koudwater vis en ze zijn er in de meest fraaie kleuren. zie > guppyclub.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *