Vissenkom voor goudvissen

Vissenkom als behuizing voor goudvissen is pure dierenmishandeling. Natuurlijk zullen liefhebbers van dieren hun goudvissen niet willens en wetens mishandelen. De oorzaak is pure onwetendheid maar waneer je dit artikel gelezen hebt kun je niet meer zeggen dat je het niet wist. Dus laten we hopen dat iedere liefhebber van goudvissen dit artikel leest.

vissenkomOntstaan van de vissenkom

De vissenkom was geen Nederlands idee maar overgenomen uit China. In China maar ook in Japan was het houden van goudvissen in grote stenen potten en schalen normaal.

Het houden van goudvissen bracht zelfs geluk. Een vissenkom met 1 – 4 – 6 – of 9 goudvissen zorgde voor voorspoed in huis en om die reden een musthave om een vissenkom in of bij huis te plaatsen.  Volgens de feng shui is een ronde vorm het meest geschikt om geluk aan te trekken.

Waar ging het fout

John Sabel bracht in 1711 normale goudvissen mee. die in China bedoeld waren om in vijvers te zwemmen. De goudvissen die in China in grote schalen en stenen potten werden gehouden waren niet de normale goudvis maar de kweekvarianten van de gewone goudvis. Met andere woorden , sluierstaarten, leeuwenkoppen en andere bijzondere vormen die van bovenaf goed te zien zijn.

vissenkomVan grote vissenkom naar klein

In Nederland konden wij zulke grote potten en schalen niet makkelijk kwijt in onze vaak kleine huizen. Hoe vindingrijk we dan waren om een kleine variant van de echte vissenkom te maken. Een vissenkom die op tafel gezet kon worden en waar we de goudvissen goed konden zien.  Laten we eerlijk zijn een gewone goudvis vanaf bovenaf bekeken is lang niet zo mooi als vanaf de zijkant. Het duurde dan ook niet lang of de vissenkom zoals we hem nu kennen werd door iedereen gebruikt.

Waarom is een vissenkom niet geschikt

Hier zijn een aantal reden voor die ik op een rijtje zal zetten.

 • een vissenkom is te klein in verhouding met de lengte die een goudvis kan worden
 • door de kleine afmeting van de vissenkom moet er elke dag water ververst worden en eerlijk gezegd vergeten we dat al snel
 • een vissenkom bevat gewoonweg te weinig zuurstof

Door te weinig zuurstof, teveel vervuiling en de goudvissen die tegen de natuur in kunstmatig klein blijven en hierdoor krom kunnen groeien en vervormen. Is een vissenkom zoals wij die kennen niet geschikt om onze goudvissen een goed leven te geven.

Wat een onzin

Wat een onzin zullen sommige mensen zeggen. Mijn goudvissen leven al tien jaar in een vissenkom en doen het fantastisch. Er zijn altijd uitzonderingen op de regel. Maar dat een goudvis tien jaar in een klein vissenkom kan overleven. Zegt meer over de overlevingsdrang van de goudvis dan over de diervriendelijkheid van een vissenkom.

 

PS: Maak je hobby compleet met deze handige producten ♥

3 reacties op “Vissenkom voor goudvissen

 1. Goudvissen passen zich lichamelijk aan, qua omgeving, doch hun ingewanden niet ! Die groeien namelijk verder tot hun normale grote die ze moeten hebben
  Waardoor de goudvis die te klein zit sneller ziek word, waarschijnlijk ook mijn voelt en z’n levensduur sterk verkort word tot + – 10 jaar terwijl een goudvis in goede omstandigheden zelfs tot 35 jaar worden kan

 2. Er staat dat een vissenkom te klein is in verhouding met de lengte die een goudvis kan worden, maar goudvissen passen zich met groeien ook aan aan de ruimte die ze hebben zo worden ze in een kom ook geen 40 cm.

  Alsnog zou ik de vissenkom niet aanraden

  1. Vissen of in dit geval goudvissen passen zich zeker aan aan hun omgeving. Echter is er ook een minimum maat van een goudvis. En zelfs deze minimummaat van de vis is altijd te klein voor het dieren welzijn. Al is het maar om de enorm wisselende waarde van het water waarin ze verblijven. Denk dan aan temperatuur, zuurstof en vervuiling. Veel succes met de hobby 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *