allesovergoudvissen.nl
Leestijd: 4 minuten

Eerste hulp bij waterwaarden aquarium

De website met alle informatie over goudvissen!

De waterwaarden aquarium zijn een van de belangrijkste dingen van het aquarium. Hiermee kun je de status van je water controleren en goed houden. Het is belangrijk dat je milieu van je water goed is. Of je nou goudvissen heb, guppen of en gezelschap aquarium, de waterwaarden zijn heel belangrijk!

Waterwaarden aquarium testen

Er zijn momenteel 2 gangbare manieren van testen. Er wordt gezegd dat de testkit de meest accurate test is maar bij een klein foutje krijg je meteen een verkeerde uitslag. De meningen zijn daar dus over verdeeld.

Test strip

De test strips zijn makkelijk te gebruiken maar af en toe lastig af te lezen. Dit is een handige video gevonden via Youtube:

Test kit

Testkits zijn er in verschillende soorten en maten. Ze zijn accurater mits je geen fouten maakt en ze zijn makkelijker af te lezen maar wel wat omslachtiger dan de teststrip. Hieronder een voorbeeld van de N03 test van Sera.

Problemen, en dan?

Vaak krijgen we vragen van wat te doen als je problemen hebt met je aquarium. Bijvoorbeeld wanneer vissen naar zuurstof happen, vissen dood gaan of als het water raar kleurt. Doen de vissen of planten anders dan normaal? Dan wordt het tijd om je waterwaarden te testen!

In de dierenwinkel adviseren ze je om elke week te testen, maar dat lijkt me overbodig. Wanneer je geen problemen hebt dan zou je ook niet elke week hoeven te testen. De testen zijn ook redelijk duur. Binnenkort komt er een blog over vissenziektes maar hier alvast wat informatie hierover:

Ziekte of verkeerde bacteriën in de bak.

Zie je vervormingen, kleuraanpassing of vlekken op je vissen? Dan kunnen dat aanwijzingen zijn van een ziekte. Ga hier meteen mee aan de slag, kijk even op internet, ga naar een dierenwinkel of speciaalzaak of vraag het ons. Zo kun je snel actie ondernemen.

De meeste soorten waterwaardes voor aquariums en vijvers. Dit kun je overal op internet vinden:

pH = Zuurgraad Afhankelijk van de vissoort ergens tussen 6.5 en 8

NO2 = Nitriet NH3 & NH4 Lager dan 0.5 mg/l
NO3 = Nitraat Ammoniak en Ammonium Maximaal rond 20 mg/l

O2 = Zuurstof Minimum van 4 mg/l
Cl = Chloor onder 0,02 mg/l
gH = Hardheid 6 en de 16
kH = Carbonaathardheid Tussen 4 en 10

CO2 = Koolstofdioxide Tussen 10 mg en 40 mg/l0
Fe = IJzer Maximaal 0,5 mg/l
PO4 = Fosfaat Tussen de 0,5 mg/l
Cu = Koper 0

Dat is een mond vol & ik weet dat niet iedereen het met me eens is maar de eerste 3 zijn het belangrijkst om als eerste even na te kijken, deze staan ook nauw in verband met elkaar.

Wanneer vissen te lijken te happen naar de lucht en je hebt zuurstofplantjes en / of een luchtpompje dan hoeft het zeker geen probleem met het zuurstof te zijn. Heb je deze niet dan zou ik daar eerst naar kijken. Anders zou ik meteen gaan kijken naar de vervuilingen met N02 / N03 en pH.

Deze mogen iets hoger zijn, er blijft bij iedereen wel eens is wat voer liggen. Maar als ze echt te hoog zijn dan zijn er zeker problemen in de bak, dit kunnen aanwijzingen zijn van:

Teveel afvalwaardes van de N03 / N02 en / of een hogere zuurgraad pH.
Oorzaken hiervan kunnen zijn: overgebleven voer, natuurlijk of zieke overleden vissen of je aquarium draait gewoon niet lekker.

Eerste wat je dan kunt doen is het aquarium reinigen. Dit doe je door de bodem te verlossen van overgebleven voedsel en poep enz. Daarna een waterverversing uitvoeren van 30% tot 50% (afhankelijk van de hoogte van je waardes. Dan moet je zeker al verbetering zien aan je vissen.

Zijn de eerste 3 waardes goed maar merk je toch dat er wat mis is dan wordt het tijd om je andere waterwaarden aquarium te testen. Je kunt ook naar een dierenspeciaalzaak om daar je water te laten testen, dit doen ze graag voor je.

Gh en KH

Vaak krijgen wij de vraag wat de beste waardes zijn die je kunt hebben als het gaat om Gh en kh. Deze waardes gaan over waterhardheid en zullen niet snel verkeerd zijn of invloed hebben op stress veranderende factoren op je vissen. Mocht je hier toch iets mee willen doen dan zijn er tegenwoordig filters of middelen te koop waarmee je de waardes kan verzachten.

Leermomenten, tips

Dode vissen? Haal ze er uit! Ze kunnen een natuurlijk dood sterven of aan ziekte maar beiden kunnen je N02, N03 waardes laten spiken en meer problemen geven. Soms worden ze al snel opgegeten door andere vissen.

Ververs je water minstens een 10% of 20% elke 2 weken, dit helpt om allemaal problemen tegen te gaan. Iedereen vergeet het wel eens paar keer, geen probleem maar probeer het zeker bij te houden.

Koop je vissen via Marktplaats of neem je ze over van iemand die je niet kent of vertrouwt? Zet de vissen dan in quarantaine voordat je ze in je eigen bak plaats. Laat ze wennen aan jouw aquariumwater in een ander bakje en schep ze dan over dan in plaats van het water over te gieten en te mengen met het water van je eigen aquarium.

Heb je geen test spullen of zijn ze net op? En denk je dat je toch een probleem heb met je aquarium, loop dan even even naar de dierenwinkel / vis speciaalzaak. Daar willen ze vaak graag je water nog voor je testen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Protected by CleanTalk Anti-Spam