Goudvissen kweken

Het kan zijn dat je zulke mooie goudvissen hebt dat je er graag een aantal nakomelingen van wilt hebben. Met goudvissen is dat niet zo moeilijk als je denkt.

Goudvissen kweken in vijver

Goudvissen kweken in een vijver gaat eigenlijk vanzelf. In de meeste gevallen zul je een groep goudvissen hebben waar altijd wel een mannetje en vrouwtje tussen zit. Wanneer er voldoende waterplanten en schuilmogelijkheden zijn. Zal je elk jaar weer jonge goudvissen in je vijver zien.  Het selectief kweken van goudvissen in aquariums gaat iets anders.

Goudvissen kweken in een aquarium

Geslachtsonderscheid
Goudvissen kweken kan alleen met een mannetje en vrouwtje hebt. Daar kom je pas achter als je volgroeide goudvissen hebt die in paarstemming zijn. Bij volgroeide goudvissen in paaistemming kun je heel makkelijk de mannen en de vrouwen herkennen. Mannen vertonen rond en op de kieuwdeksels kleine witte paaiknobbels gedurende deze periode. Vrouwen herken je door een wat vollere buik.

Geslachtsrijp

In principe is een goudvis het tweede jaar geslachtsrijp mits ze minimaal op de helft van hun normale lengte zijn. Bij een lengte van circa 15 tot 20 cm kun je al met goudvissen kweken. Natuurlijk is het altijd beter om te wachten tot je goudvissen echt volgroeid zijn voordat je ze in kweekstemming brengt. Wanneer er geen overbevolking is in het aquarium kunnen goudvissen vrij  snel tot voortplanting overgaan. Is er overbevolking in het aquarium kan het paren uitgesteld worden.

Kweekaquarium in orde maken
goudvissen kweken
Zo kun je zelf paaiborstels maken. Wollen draden aan een kurk bevestigen en daar je kweekaquarium mee vol hangen

Goudvissen kweken zonder een goed kweekaquarium is erg lastig. Goudvissen hebben na het paaien honger en willen graag wat extra eiwitten eten. In een kweek aquarium zijn er eieren genoeg te vinden na het paaien. Om te voorkomen dat alle eieren net zo snel worden opgegeten als dat ze afgelegd worden. Is het belangrijk om voldoende afzetmogelijkheden te hebben. Het beste kun je hiervoor speciale afzetborstels gebruiken. Paaiborstels die ook voor Koi karpers worden gebruikt zijn uitstekend geschikt. De eieren gaan er tussen zitten en zijn dan moeilijk op te eten door de ouders. Al zal je er nooit helemaal ontkomen dat er wat opgegeten wordt. Aan de andere kant een goudvis kan met gemak 1000 eieren geven dus een paar meer of minder is niet zo erg.

Kwekers in paaistemming brengen

Om goudvissen te stimuleren om te paaien kun je de natuur een klein beetje helpen. Je begint je vissen voor te breiden door een eiwitrijk voedsel te geven. Voorkeur gaat dan uit naar veel verschillend levend voer. Aangevuld met een droogvoer met een hoog eiwitgehalte. De temperatuur van het water laat je langzaam zakken tot circa 15 tot 18 graden. Na een week begin je elke dag de temperatuur op te voeren tot je na een week op circa 25- 27 graden zit. Het waterpeil laat je elke dag wat zakken in je aquarium tot je op ongeveer de helft van de oorspronkelijke waterdiepte zit. Als het goed is zie de vrouwen dikker worden en de mannen paalknobbels ontwikkelen. Het zal nu niet lang meer duren tot ze gaan paaien en het is verstandig om nu het filter uit te zetten.. Beste is om twee of drie mannen op 1 vrouwtje te houden. Wanneer het paaien begint zie je overal witte wolken in het aquarium en de vissen zwemmen druk door het aquarium heen. Dit kan ongeveer twee tot drie duren. Wanneer de rust is wedergekeerd kun je de ouders weer terug zetten in hun eigen aquarium.

Eieren laten uitkomen

De eieren zullen na circa 5 tot 7 dagen uitkomen. De jongen zijn minuscuul klein en zullen de eerste dagen leven van hun eigen voedsel voorraad. Het goudvissen kweken is gelukt maar nu is het tijd om de jongen te gaan voeren. Je kunt de eerste dagen de jongen voeren door wat groen water toe te voegen aan het aquarium. Hierin zitten kleine eencellige voedingsstoffen die de jonge goudvissen snel groter laten worden. Uiteraard kun je in de handel stofvoer voor jongen vissen kopen maar de voorkeur is levend voer zoals zelf gekweekte artemia, azijnaaltjes of walterwormpjes. Eventueel afgewisseld met droogvoer. vergeet niet om steeds wat water toe te voegen tot het aquarium weer vol zit met water. Wanneer het aquarium weer vol water zit is het noodzaak om elke dag een deel van het water te verversen. Zo voorkom je dat de jongen dood gaan en je ziet ze dan groeien.

Selectie toepassen

Na een paar weken kun je al duidelijk visjes zien. Elke dag moet je goed kijken of je geen visjes met afwijkingen ziet. Kromme visjes, achterblijvertjes moet je allemaal verwijderen en eventueel opvoeren aan de ouders. Van de 1000 jongen hou je misschien tien jongen over die van uitstekende kwaliteit zijn. Hiermee bedoel ik jongen die vitaal en sterk zijn maar ook mooi van kleur zijn.

PS: Maak je hobby compleet met deze handige producten ♥

28 reacties op “Goudvissen kweken

 1. Hoi, ik heb zeker 15 jonge goudvisjes in mijn vijvertje. Ze zijn allemaal gekleurd.Ik lees dat alle visjes zwart geboren worden….de mijne niet. Hoe kan dit dan? Ik hoor heel graag van u.

  1. Normaliter zijn bijna alle goudvissen zwart als ze geboren worden, maar er zijn uitzonderingen. Dit heeft meestal te maken met de temperatuur. Als u zeker weet dat het goudvisjes zijn dan is er waarschijnlijk iets met de temperatuur gebeurd dat ze binnen al gekleurd zijn. Het is wel erg warm geweest, misschien dat dat er iets mee te maken heeft?

  2. Voor zover ik weet, zijn babygoudvissen nog maar een paar millimeter lang bij de geboorte. De kans dat je ze ziet, is dus erg klein. zeker in een vijver. Waarschijnlijk zijn je kleine goudvisjes dus al wat ouder en hebben ze hun kleuren al ontwikkeld

  1. Beste Melany,

   Dit is een lastige vraag en vaak een uitdaging om achter te komen. Ze kunnen geslachtsrijp zijn tussen 1 en 3 jaar Maar je kunt het pas goed zien wanneer ze willen gaan paren. Bij het mannetje is het meestal het makkelijkst te zien, hij krijgt dan “Paai uitslag”. Dit houdt in dat er witte stipjes / pukkels op de borstvin en de kieuw ontstaan. Ik zal hier binnenkort eens een blogje over schrijven.

   Richard | allesovergoudvissen.nl

  1. Goudvissen kunnen heel oud worden, 18 – 25 jaar en zelfs nog ouder. Maar vaak zijn de omstandigheden niet zo goed en is de levensverwachting vaak minder hoog. Het ligt er hierbij aan hoe je hem verzorgd en huisvest. Het verschil tussen een vissenkom en een aquarium is groot!

 2. mijn goudvis heb ik sinds mijn 4e en nu is hij 7 jaar en heeft al 2 keer jongen gekregen
  maar van de 150 jongen leeft er nu (2 jaar later ) nog maar 1 en hij is echt super klein maar heeft wel kleur maar hij/zij wordt niet groter hoe komt dit????

 3. ik heb nu al 5 dagen eitjes stel nu dat ze na 7 dagen nog niet uitkomen is het dan mislukt of moet ik dan nog langer afwachten?

  1. Beste Leander, de eitjes zouden na 5 dagen moeten uitkomen en je zou nu jonge visjes aan de blaadjes van de planten in je aquarium of vijver moeten zien hangen. Zeer waarschijnlijk zijn bij jou de eitjes nu wit en niet meer doorzichtig. In dat geval zullen ze niet meer uitkomen. Het positieve hiervan is dat de mogelijkheid en de omstandigheden wel goed zijn. Er zal zeker een volgende keer komen.

  1. Als het goed en gezond is blijven ze plakken aan de omgeving waar ze zijn afgezet die stroming hebben ze juist nodig om niet te verschimmelen.

 4. Een 14 tal dagen terug had ik eitjes van goudvissen uit de vijver gehaald en in een emmer geplaatst met luchtpompje en zuurstofplanten. Na 7 dagen kwamen de eerste larven tevoorschijn, en na 10 dagen kon ik ze niet meer tellen, ik denk 100. Dan heb ik ze in een grote bak geplaatst waar ze vrolijk rond zwemmen. Naar het lezen op sites zouden ze na 18 dagen 2,5cm groot zijn?
  Tot op heden na 14 dagen weinig verandering? Weet iemand raad.

  1. Het opgroeien van goudvissen duurt over het algemeen vrij lang. Hoe snel dat gaat kan verschillen in omstandigheden. Na ongeveer 8 maanden gaan ze pas hun oranje kleur krijgen. Wat voor nu belangrijk is dat je niet teveel voert en dat het nitriet gehalte goed blijft en regelmatig water verversen, minstens 1 x per dag. Daarbij wel de temperatuur goed in de gaten houden. Waar ik benieuwd naar ben is onder welke omstandigheden zitten ze en wat voer je de visjes?

  1. Beste Jahmeiro. in Principe staat alles wat je nodig hebt in het artikel hierboven geschreven. Het belangrijkste is dat de vissen in een goed en zuurstofrijk milieu leven. Als dat goed is en de vissen hebben een klik komt het paaien vanzelf dit is nooit af te dwingen.

   Stap 1 zal zijn om het aquarium goed te onderhouden. Hoe kleiner het aquarium hoe lastiger het is om het milieu in balans te houden. Elke kleine schommeling heeft direct invloed op de waterkwaliteit.

   Het kweken met goudvissen niet zo eenvoudig en je zal vooral geduld moeten hebben. Veel succes met je hobby

 5. Hoi ik heb een redelijks groot aquarium en daar zitten 2 zwartje visjes in en 1 goudvis. Mijn vraag is kan dat ene goudvisje paren met 1 van die 2 visjes?

  1. deze vraag is moeilijk te beantwoorden als niet duidelijk is om welke soort het gaat. Is het een zwarte goudvis?

   Wanneer het verschillende soorten zijn zal er niet gepaard gaan worden.

 6. Ik heb vandaag een oude vijver, met een restje zeer groen water, leeg gemaakt. Tot mijn verbazing kwam ik een klein visje tegen (leek op een witvisje van 2 cm). Snel keek ik in de tuin en heb ik nog meer visjes gevonden, daar waar ik het groene water gegooid heb. Sommige wit, anderen donker en een aantal met oranje vlekken. Dat kon dus niet anders dan jonge goudvisjes zijn. Die zijn opgegroeid in een klein laagje water dat absoluut niet ververst is en aan hoge temperaturen bloot hebben gestaan (het was hier in Madrid 45 graden vorige week). Hardstikke leuk dus, de vissen zijn levendig en lijken in goede conditie. Die gaan nu bij de andere vissen in een grotere vijver.

  1. Hallo Eric,
   Wat geweldig leuk om te lezen. Soms komen de leukste dingen totaal onverwachts. Wij zouden het leuk vinden als je ons op de hoogte houdt hoe het gaat met de jonge waanwinst!

   Heel veel succes,
   Team AllesOverGoudvissen

 7. Tot onze grote verassing zagen we dat we jonge goudvissen hebben in onze vijver. Ze zijn al een paar cm groot. Kunnen deze bij de grote in de vijver blijven of moeten we ze in een aparte vijver doen?

  1. Wat leuk om te horen dat je jonge goudvissen in je vijver hebt! In de meeste gevallen kunnen jonge goudvissen bij de volwassenen in de vijver blijven. Goudvissen zijn over het algemeen vreedzame vissen en zullen de kleintjes meestal met rust laten. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende schuilplaatsen zijn, zoals waterplanten of rotsen, waar de jonge vissen zich kunnen verstoppen als dat nodig is.

   Houd ook de waterkwaliteit in de gaten, want jonge vissen zijn gevoeliger voor schommelingen in de waterparameters. Zorg voor regelmatige waterverversingen en controleer de waterwaarden zoals pH en ammoniakniveaus om een gezonde omgeving te behouden.

   Als de volwassen vissen agressief gedrag vertonen naar de jonge goudvissen, kan het nodig zijn om ze tijdelijk in een aparte vijver onder te brengen totdat ze groter zijn. Over het algemeen is het echter mogelijk om ze samen te houden, zolang er voldoende ruimte en schuilplaatsen zijn.

   Je moet jezelf ook afvragen wat je ermee wil doen. Verkopen is vaak lastig en te veel vissen in je eigen vijver zal de hele balans verstoren.

  1. Als je wilt dat je goudviseitjes goed uitkomen, moet je goed op de temperatuur van het water in je aquarium letten. Het beste is om het water tussen de 20 en 23 graden Celsius te houden. Als je dat doet, zorg je ervoor dat de kleine visjes in de eitjes zich goed kunnen ontwikkelen en heb je ook een grotere kans dat ze echt uitkomen. Simpel gezegd: zorg dat het water niet te koud of te warm is, dan zit je goed!

   Ik vond je vraag leuk en heb er gelijk een blogartikel over geschreven. nog zonder foto’s maar die komen er aan. het artikel vind je hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *