Goudvis kopen

Goudvis kopen, het klinkt zo makkelijk maar waar moet je op letten. Waar moet je wezen, welk soort moet je kiezen. Ik ga het je allemaal uitleggen zodat je weloverwogen met een geweldige hobby kan beginnen.

Goudvis of sier goudvis

Een gewone goudvis wordt al snel 40 cm lang en dat is voor de meeste aquariums te groot. Om die reden dat we gewone goudvissen aanraden voor de vijver. Sier goudvissen en dan kun je denken aan bijvoorbeeld de gewone sluierstaarten zijn met twintig cm al aan de grote kant. Voordat een sier goudvis 20 cm is ben je al wat jaren verder. wat betekent dat we in een aquarium wel sier goudvissen kunnen nemen maar liever geen gewone goudvissen.

Waar koop je de mooiste goudvissen

goudvis kopenEen goudvis kopen kun je in elk willekeurig tuincentrum of dierenwinkel. Overal kun je een goudvis kopen. Meestal worden de goudvissen uit grote kwekerijen in China naar Nederland gehaald. Vaak doorgekweekte inteelt vissen die door medicijnen in het leven worden gehouden. In veel te kleine aquariums of vijvers worden opgefokt tot ze klaar zijn om te verkopen aan liefhebbers die ze in een vissenkom verder laten lijden.

Je begrijpt het al een mooie goudvis waar je jaren plezier van zal hebben. Koop je natuurlijk bij een serieuze kweker of viswinkel die weet bij welke kweker zijn vissen vandaan komen.

Goudvis kopen, wees gewaarschuwd

Weet bij wie je een goudvis koopt. Koop niet te jonge exemplaren maar goudvissen die al redelijk zijn uitgegroeid. Visjes van 3 of 5 cm hebben in hun jonge leven vaak al zoveel meegemaakt. Vervoerd, heen en weer gesmeten, uit China naar Nederland gekomen, teveel in te kleine ruimtes moeten leven,  etc, etc.  Dat de goudvisjes zo vol stress zitten en maar 1 ding willen doen. Namelijk in jou aquarium sterven.

Goudvis kopen tip 1

Koop om die reden dan ook mooie volgroeide goudvissen.Die blaken van levenslust en niet stil in de verste hoek van het aquarium zitten. Koop geen vissen die scheef zwemmen, misvormd zijn of op hun rug drijven.

Goudvis kopen tip 2

Vaak is de aankoop van vissen een emotioneel proces in die zin je hebt besloten om goudvissen te houden, je hebt een goudvis aquarium geïnstalleerd en je wilt er goudvissen in. Het liefste vandaag nog 😉 Je bent dan in staat om de eerste de beste goudvis te kopen die je ziet.  Maar ik waarschuw je, doe dat niet.

Goudvis kopen tip 3

Er is zoveel moois te koop dat het de moeite loont om eerst goed rond te kijken. Bezoek een show waar goudvissen tentoongesteld worden, ga praten met kwekers die trots over hun vissen kunnen vertellen en pas als je zeker weet wat je wilt. Koop ze dan, al zijn ze wat duurder als je dacht. Je zult er dan geen spijt van krijgen.

Goudvis kopen tip 4

Koop ook in 1 keer het aantal goudvissen wat je wilt houden. Zodat je niet telkens nieuwe goudvissen zet in je goed draaiend goudvis aquarium. Elke keer dat je een vis bijkoopt loop je kans op ziektes die kunnen worden meegenomen.

Vragen of opmerkingen over een goudvis kopen?

Heb je na dit artikel nog vragen of opmerkingen? Laat dan hieronder gerust een berichtje achter of neem contact op via onze contactpagina.
 

 

PS: Maak je hobby compleet met deze handige producten ♥

15 reacties op “Goudvis kopen

 1. Wij hebben een grote vijver, met mooie goudvissen,ook zijn er veel kleine goudvisjes geboren,waar ik heel erg trots op ben,
  Nu heb ik een vraag…..waarom duurt het jaren eer een goudvis op kleur komt,,,dus Oranje wordt.
  Ze blijven jaren zwart,,en als je ze koopt,zijn ze altijd Oranje,,hoe kan dit????

  1. Zolang ze zwart zijn vallen ze niet op. Het is een schutkleur voor de jongen. Daarnaast worden niet alle goudvissen goudkleurig. Een kweker selecteert de zwarte uit. Een klein deel wordt ook daadwerkelijk goudkleurig.

 2. Goed artikel! Eigenlijk is vaak de vis handel leed en te sneu voor de diertjes.. maar nu vind ik het zelf erg moeilijk om goede kwekers in Nederland te vinden! Tip zijn zeer welkom

  1. Goedemorgen Loes,
   Dat kan aan een heleboel verschillende dingen liggen. Wat voor aquarium had je? Maakte je gebruik van een filter/pomp? Hoeveel goudvissen had je? Heb je de waterwaarden destijds gechecked?

 3. Wij hadden in onze vijver 5 vissen en sinds vorige lente opeens meer dan 30! Het is een vijvertje van 3 m2 en ongeveer 60cm diep, zonder pomp, enkel zuurstofplanten en lelies.
  Zijn dat te veel vissen? Nu zijn ze nog klein. Wat doen we best?

  1. Beste lieke,30 vissen is voor deze afmeting best wel veel. Nu zijn ze nog niet heel groot dus zal het niet direct een probleem vormen verwacht ik. Als je ze ergens zou kunnen plaatsen in een grotere vijver zou ik dat zeker aanraden.

   Met oog op de winter zou ik adviseren om regelmatig de watertemperatuur te controleren zodat het niet te koud word en de vijver dichtvriest. Er zal altijd uitwisseling van zuurstof moeten kunnen plaatsvinden.

 4. Ik had 6 vissen (2 x goudvis, 2 x Sarasa , Shubunkin) die weggehaald zijn door Gerrit (de Reiger) , nu blijken er twee jonge visjes rond te zwemmen , deze zijn 5 a 6 cm lang. Vraag is wanneer kan ik hier grotere vissen bij zetten ?

  1. Beste Cees, Het grote probleem zal niet zitten bij het plaatsen van anders goudvissoorten. Deze zullen elkaar niet opeten. Waar je nu meer op moet letten is de nog veel te koude temperatuur. Het beste kan je vissen erbij gaan plaatsen als de temperatuur richting de 15 graden gaat, liefst nog iets hoger zelfs.

 5. De tips die je gaf, vind ik erg fijn.
  Ik dacht slim te zijn en een paar kleine vissen in het binnen aquarium bij te zetten. Ik had een mengeling van goudvissen, er was er zelfs een van 10 cm bij. Hij (of zij) was gered van de vuilnisbak. Hij stond met een heel klein beetje water bij de vuilnis. Hij heeft me jaren plezier gedaan. In de lente dacht ik een paar andere, goudvissen (soort) erbij te zetten. Ik had voor alle zekerheid de nieuwe in een bak apart gezet i.v.m. ziekten en zo. Ze waren best levendig maar van zo gauw bij de anderen waren, zijn de andere vissen en zijzelf gestorven. Er was ook niets aan te doen om ze te genezen (anti schimmel behandeling). Toch een besmettelijke ziekte. Hoe kan ik zien of vissen gezond zijn? Of is er iets dat ik moet doen voor ik de vissen bij elkaar zet? In ieder geval grotere goudvissen kopen maar zijn er nog andere dingen die ik kan doen? Ik heb een aquarium van 30 x 60 en 40 cm diep. Hoe veel goudvissen en hoe groot moeten de dan vissen zijn?
  Alvast bedankt om dit te lezen en voor je tips.
  Vriendelijke groetjes,
  Ludgarde.

  1. Hoi Lugarde,

   Wat verdrietig om te horen dat de vissen zijn overleden. Een van de basisdingen bij het houden van een aquarium is observeren. Kijken hoe de vissen reageren bij het voeren of bij het inschakelen en uitschakelen van de verlichting.
   Dat zijn de momenten waarop je veel kan waarnemen. Een ander ding is echt noodzaak die eigenlijk te weinig mensen doen. dat is het testen van het aquarium water. Zeker kleinere aquaria zijn gevoelig voor waterschommelingen.

   Het met regelmaat schoonmaken, bodem afzuigen, filtermateriaal wassen, verlichting schoonmaken van aanslag, ramen etc. Zelf gebruik ik in mijn filter alleen maar keramische pijpjes en filterwatten en geen actieve kool. De actieve kool is eigenlijk alleen geschikt bij het opstarten van een aquarium in de eerste fase. Actieve kool halen namelijk ook de goede stoffen uit je water. het is dan wel van belang te weten dat je water in balans is. O m het proces te helpen kan je wat bacterial toevoegen in je filter nadat je hem hebt schoongemaakt.

   De stelregels is 0,5cm vis per liter water. een rekensom laat zien dat er 54 liter water in jouw aquarium zit. Dat is 27 cm aan vis. Hiervoor zal je moet bekijken hoe deze verhoudingen dan in jouw aquarium is. Hierbij is wel het voeren een belangrijke factor. de ervaring is dat er altijd te veel wordt gevoerd. waardoor er te veel blijft liggen op de bodem en vervolgens je filter vervuild.

   Het lijkt allemaal veel als ik het hier zon onder elkaar zet maar als je de routine aanleert gaat het eigenlijk vanzelf. een tip is ook kijk in je omgeving of er een aquarium vereniging is en sluit je daar bij aan. je krijgt daar leerzame avonden en bij de meeste is er ook nog een ruilmarkt voor vissen en planten.

   Veel succes verder met deze mooie hobby!
   Team Allesovergoudvissen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *