Goudvis kopen


Goudvis kopen, het klinkt zo makkelijk maar waar moet je op letten. Waar moet je wezen, welk soort moet je kiezen. Ik ga het je allemaal uitleggen zodat je weloverwogen met een geweldige hobby kan beginnen.

Goudvis of sier goudvis

Een gewone goudvis wordt al snel 40 cm lang en dat is voor de meeste aquariums te groot. Om die reden dat we gewone goudvissen aanraden voor de vijver. Sier goudvissen en dan kun je denken aan bijvoorbeeld de gewone sluierstaarten zijn met twintig cm al aan de grote kant. Voordat een sier goudvis 20 cm is ben je al wat jaren verder. wat betekent dat we in een aquarium wel sier goudvissen kunnen nemen maar liever geen gewone goudvissen.

goudvis kopenWaar koop je de mooiste goudvissen

Een goudvis kopen kun je in elk willekeurig tuincentrum of dierenwinkel. Overal kun je een goudvis kopen. Meestal worden de goudvissen uit grote kwekerijen in China naar Nederland gehaald. Vaak doorgekweekte inteelt vissen die door medicijnen in het leven worden gehouden. In veel te kleine aquariums of vijvers worden opgefokt tot ze klaar zijn om te verkopen aan liefhebbers die ze in een vissenkom verder laten lijden.

Je begrijpt het al een mooie goudvis waar je jaren plezier van zal hebben. Koop je natuurlijk bij een serieuze kweker of viswinkel die weet bij welke kweker zijn vissen vandaan komen.

Goudvis kopen, wees gewaarschuwd

Weet bij wie je een goudvis koopt. Koop niet te jonge exemplaren maar goudvissen die al redelijk zijn uitgegroeid. Visjes van 3 of 5 cm hebben in hun jonge leven vaak al zoveel meegemaakt. Vervoerd, heen en weer gesmeten, uit China naar Nederland gekomen, teveel in te kleine ruimtes moeten leven,  etc, etc.  Dat de goudvisjes zo vol stress zitten en maar 1 ding willen doen. Namelijk in jou aquarium sterven.

Goudvis kopen tip 1

Koop om die reden dan ook mooie volgroeide goudvissen.Die blaken van levenslust en niet stil in de verste hoek van het aquarium zitten. Koop geen vissen die scheef zwemmen, misvormd zijn of op hun rug drijven.

Goudvis kopen tip 2

Vaak is de aankoop van vissen een emotioneel proces in die zin je hebt besloten om goudvissen te houden, je hebt een goudvis aquarium geïnstalleerd en je wilt er goudvissen in. Het liefste vandaag nog 😉 Je bent dan in staat om de eerste de beste goudvis te kopen die je ziet.  Maar ik waarschuw je, doe dat niet.

Goudvis kopen tip 3

Er is zoveel moois te koop dat het de moeite loont om eerst goed rond te kijken. Bezoek een show waar goudvissen tentoongesteld worden, ga praten met kwekers die trots over hun vissen kunnen vertellen en pas als je zeker weet wat je wilt. Koop ze dan, al zijn ze wat duurder als je dacht. Je zult er dan geen spijt van krijgen.

Goudvis kopen tip 4

Koop ook in 1 keer het aantal goudvissen wat je wilt houden. Zodat je niet telkens nieuwe goudvissen zet in je goed draaiend goudvis aquarium. Elke keer dat je een vis bijkoopt loop je kans op ziektes die kunnen worden meegenomen.

 

 

12 reacties op “Goudvis kopen

 1. Wij hebben een grote vijver, met mooie goudvissen,ook zijn er veel kleine goudvisjes geboren,waar ik heel erg trots op ben,
  Nu heb ik een vraag…..waarom duurt het jaren eer een goudvis op kleur komt,,,dus Oranje wordt.
  Ze blijven jaren zwart,,en als je ze koopt,zijn ze altijd Oranje,,hoe kan dit????

  1. Zolang ze zwart zijn vallen ze niet op. Het is een schutkleur voor de jongen. Daarnaast worden niet alle goudvissen goudkleurig. Een kweker selecteert de zwarte uit. Een klein deel wordt ook daadwerkelijk goudkleurig.

 2. Goed artikel! Eigenlijk is vaak de vis handel leed en te sneu voor de diertjes.. maar nu vind ik het zelf erg moeilijk om goede kwekers in Nederland te vinden! Tip zijn zeer welkom

  1. Goedemorgen Loes,
   Dat kan aan een heleboel verschillende dingen liggen. Wat voor aquarium had je? Maakte je gebruik van een filter/pomp? Hoeveel goudvissen had je? Heb je de waterwaarden destijds gechecked?

 3. Wij hadden in onze vijver 5 vissen en sinds vorige lente opeens meer dan 30! Het is een vijvertje van 3 m2 en ongeveer 60cm diep, zonder pomp, enkel zuurstofplanten en lelies.
  Zijn dat te veel vissen? Nu zijn ze nog klein. Wat doen we best?

  1. Beste lieke,30 vissen is voor deze afmeting best wel veel. Nu zijn ze nog niet heel groot dus zal het niet direct een probleem vormen verwacht ik. Als je ze ergens zou kunnen plaatsen in een grotere vijver zou ik dat zeker aanraden.

   Met oog op de winter zou ik adviseren om regelmatig de watertemperatuur te controleren zodat het niet te koud word en de vijver dichtvriest. Er zal altijd uitwisseling van zuurstof moeten kunnen plaatsvinden.

 4. Ik had 6 vissen (2 x goudvis, 2 x Sarasa , Shubunkin) die weggehaald zijn door Gerrit (de Reiger) , nu blijken er twee jonge visjes rond te zwemmen , deze zijn 5 a 6 cm lang. Vraag is wanneer kan ik hier grotere vissen bij zetten ?

  1. Beste Cees, Het grote probleem zal niet zitten bij het plaatsen van anders goudvissoorten. Deze zullen elkaar niet opeten. Waar je nu meer op moet letten is de nog veel te koude temperatuur. Het beste kan je vissen erbij gaan plaatsen als de temperatuur richting de 15 graden gaat, liefst nog iets hoger zelfs.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *