Komeetstaart

komeetstaartWaarschijnlijk is de Komeetstaart goudvis ontstaan uit de Tetsugyo goudvis uit Japan. Het verhaal gaat dat een admiraal in 1874 deze goudvis mee heeft genomen naar Amerika. In Amerika is deze goudvis toen terecht gekomen bij Hugo Mullert. Hij heeft deze vis door selectief kweken en kruizen de komeetstaart verder ontwikkeld tot de goudvis die tot op de dag van vandaag in vele vijvers zwemt.

Komeetstaart goudvis is een snelle zwemmer

De slanke, atletische bouw en een staart die minstens zo lang is als het lichaam  behoort de komeetstaart goudvis tot de snelste zwemmers onder de goudvissen. Eigenlijk is een aquarium te klein voor deze prachtige goudvis die makkelijk twintig tot dertig centimeter groot kan worden.

De Sarassa is de mooiste Komeetstaart

Deze goudvis komt in vele kleuren voor maar in mijn ogen ogen is de Sarassa komeetstaart toch wel de mooiste en bijzonderste uitvoering. Vooral vanwege de zeer intensieve kleur rood en wit vooral wanneer beide kleuren in dezelfde verhouding aanwezig zijn op de vis.

Voor kwekers een uitdaging

Mocht je goudvissen willen kweken dan ligt bij de komeetstaart en dan met name de Sarassa Comet zoals hij genoemd wordt een echte uitdaging. De meeste kwekers laten deze goudvis een beetje links liggen omdat ze eigenlijk overal wel te vinden zijn en weinig exclusief is.  Juist vanwege de mindere populariteit bij serieuze kwekers is de kwaliteit van de Komeetstaart achteruit gegaan en zijn de staartvinnen amper nog de helft van de lengte van het lichaam. Ook de kleuren bij de Sarassa lopen erg terug. Commerciële kwekers nemen vaak de moeite niet om hierop te selecteren en houden zich alleen bezig met het vermeerderen van deze vissen. Een serieuze kweker zou hier echt onderscheid kunnen maken en daarbij is een Komeetstaart vrij makkelijk te kweken en te verzorgen.

PS: Maak je hobby compleet met deze handige producten ♥

3 reacties op “Komeetstaart

  1. Ik had twee zwarte komgeetstaarten en die zijn nu 25-30 cm groot. Echter één is volledig rood geworden. Hoe komt dat

    1. Soms veranderen goudvissen van kleur. Dat is niets ernstigs. Kleurveranderingen bij vissen zijn de normaalste zaak van de wereld. Als “goudvissen” geboren worden, hebben ze een bruin-grijsachtige kleur. Pas als ze volwassen krijgen ze hun echte kleur.

      Het kan ook ouderdom zijn waardoor de pigmentcellen minder goed werken. Vergelijk dit het grijs worden van haren bij mensen. Verder kan verandering van temperatuur van het water, slechte waterkwaliteit, voeding met kleurstoffen? De hoeveelheid zonlicht kan een oorzaak zijn. Het kn best zo zijn dat als de omstandigheden veranderen de vis zijn kleur weer terugkrijgt.

  2. Ik vindt de komeetstaart de mooiste goudvis die er is helaas was ik 2 winters terug slachtoffer van een reiger en kwam er te laat achter wat er gebeurde dus ik wil weer nieuwe aanschaffen en gaan kweken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *