Goudvisje

Welke filterpomp te gebruiken voor je aquarium?

Zoals eerder besproken is een goed goudvisaquarium vaak een groot aquarium. Zo rond de 200 liter wordt het mogelijk om een groep goudvissen te huisvesten. Goudvissen worden naast grote vissen ook grote vervuilers. Bij een ‘gewoon’ tropisch aquarium is de vuistregel dat een filter 2 maal per uur het aquarium filtert; bij goudvissen is 2,5 maal of meer geen gek idee. Reken daarbij ook wat verlies door filtermateriaal, slangen en vervuiling en gaat het dus om een filterpomp die minimaal 600 liter water per uur verwerkt; de ‘capaciteit’.

Filters werken zowel mechanisch als biologisch en, met name, biologische filtering werkt beter als water trager langs veel filtermateriaal stroomt. De structuur van het filtermateriaal is ook belangrijk; fijner filtermateriaal heeft een groter oppervlak waar bacteriën kunnen leven en het water zuiveren. Dat betekent dat kleine filters met een hoge stroomsnelheid minder goed werken omdat het water sneller langs minder filtermateriaal stroomt. Tevens zullen kleinere filters vaker moeten worden gereinigd om verstoppingen te voorkomen.

Optimaal is dus een grote filterpomp met een groot filter met fijn filtermateriaal waar veel water traag door heen stroomt.
Hier zijn verschillende opties voor, daar gaan we nu verder op in.

Filterpomp met binnenfilter

Superfish Aquaflow 300 filterpompEen binnenfilter plaats je in het aquarium en heeft geen slangen die in en uit het aquarium lopen. Hierdoor is de kans op een lekkage laag en hoeft er ook geen pomp te worden ‘verstopt’. Vaak zijn ze goedkoper dan een buitenfilter. Het grootste nadeel van binnenfilters voor goudvissen is het formaat en het gebrek aan formaat. Een klein binnenfilter met een grote capaciteit is minder efficiënt omdat er veel water snel langs weinig filtermateriaal stroomt. Het gebruikt van veel verschillende soorten filtermateriaal is moeizaam omdat er minder ruimte is. Ze zijn wél makkelijk te verwijderen en schoon te maken, maar dat is dus ook vaker nodig. Kies je echter voor een groot binnenfilter heb je alle voordelen, hij blijft wel in het zicht en neemt ook nog eens veel ruimte in waar je goudvissen willen zwemmen.

Kies je voor een binnenfilter? Dan kan ik de volgende filterpomp van Superfish Aquaflow 300 aanbevelen. Ik gebruik deze pomp voor mijn kleinere aquaria.

En een buitenfilter dan?

Eheim Ecco ProEen buitenfilter wordt buiten het aquarium geplaatst en vaak verstopt in een onderkast. Goede montage en materialen(slangen, klemmen, doorvoerkranen, zuignappen etc.) zijn hierbij belangrijk; een lekkage wil je écht voorkomen. Naast de gevolgen voor je goudvissen is 200+ liter water op de vloer ook ‘niet leuk’. De genoemde capaciteit van de filterpomp is sterker afhankelijk van plaatsing. Een filterpomp met korte slangen pompt meer water weg dan vice versa; meten is weten! Er staan een hoop voordelen tegenover. M.n. het formaat kan een stuk forser zijn zonder dat het zwemruimte inneemt of in het zicht blijft. Je kan tevens meer soorten filtermateriaal tegelijk in het filter plaatsen. Het schoonmaken is lastiger, maar met een groot buitenfilter hoeft dan minder vaak.

Als je voor een buitenfilter wilt gaan, zou ik een Eheim filterpomp aanbevelen; de Eheim Ecco Pro heeft zich reeds jaren bewezen en de verkrijgbaarheid van reserveonderdelen is goed. Ik gebruik dit filter voor de wat grotere aquaria. Dit is een goed filter voor een betaalbare prijs.

PS: Graag zien wij foto’s van je aquarium, als je daarvoor in de gelegenheid bent en deze wilt delen met ons, graag :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *