Watervlooien zelf kweken

watervlooienOverweeg je om zelf watervlooien zelf te kweken? De Watervlo is een heerlijke traktatie voor je goudvissen. Je kunt zowel droog, gevriesdroogd als levende watervlooien kopen. Maar even 1 belangrijk ding, voer nooit teveel. Meeste goudvissen gaan dood aan overvoeren in plaats van te weinig.

Beste keuze uit bovenstaande variatie’s is natuurlijk levende watervlooien. Dit is het duurste als je het moet kopen maar er is niks makkelijkers als zelf watervlooien kweken.

Voordelen zelf kweken:

  • Het is gratis
  • Altijd verse watervlooien
  • Geen ziektes of ongewenste bacteriën

watervlooien zelf kweken – Wat heb je nodig?

  • Een grote bak, ton of oud aquarium

En dat was het wel zo een beetje. Je kunt in de tuin een waterton neerzetten of op een zonnige plek een oud aquarium.

Watervlooien voeren

Voer watervlooien nooit direct aan je goudvissen maar vul eerst een emmer met gewoon kraanwater. Laat daar de watervlooien in los en wacht circa 15 minuten. Wat er nu gebeurt is dat de dode vlooien naar de bodem zakken en andere beestjes die we niet aan de goudvissen willen voeren zich aan de wand van de emmer gaan kleven.

Heb je mannetjes en vrouwtjes nodig

Nee, je hebt geen mannetjes en vrouwtjes nodig. In een portie watervlooien heb je altijd mannen en vrouwen zitten en vrouwelijke watervlooien hebben geen mannetjes nodig om zich toch te kunnen voortplanten.

Voedsel voor watervlooien

Speciaal voedsel voor watervlooien heb je niet nodig.  Het enige wat ze wel nodig hebben is groen water. Hoe meer alg er groeit hoe meer je populatie zal toenemen. Je ziet dan naar verloop van tijd dat het water steeds helderder wordt. Wat betekent dat je watervlooien zich heerlijk vol eten aan de zweef alg in het water. Zodra het water helder begint te worden is de populatie voldoende gegroeid om te gaan oogsten.

Watervlooien zelf kweken, succes gegarandeerd

Ik hoop dat je overtuigd bent om zelf je watervlooien te kweken. Ik zal je hier uitleggen hoe ik zelf ze kweek. Als je dit precies nadoet. Is succes gegarandeerd.

Stap 1

Neem een doorzichtige grote bak. Deze kun je in de tuin of in huis neerzetten. Zorg dat er een luchtpompje is aangesloten zodat het water rustig in beweging is.

Stap 2

Je hebt zweef alg nodig, dit kun je uit een vijver halen of door toevoeging van een klein beetje bloedmeel of gedroogde koemest. Het zal nu niet lang duren of de kweekbak zit vol met zweef alg.

Stap 3

De kwekers kun je aanschaffen door een portie levende watervlooien in de aquariumwinkel te kopen. Of door zelf wat watervlooien te gaan vangen. Eerst even de watervlooien in een emmer met kraanwater doen en na een kwartiertje haal je de levende watervlooien uit de emmer en doe je ze in de kweekbak.

Stap 4

Zodra je het water weer wat helderder ziet worden. Voeg je wat bloedmeel of gedroogde koeienmest toe. En wacht je weer even af tot de bak helder begint te worden. Je ziet nu een behoorlijke populatie aan watervlooien. Dit zul je een klein beetje in de gaten moeten houden om vervolgens een soort evenwicht te krijgen in je kweekbak. Je bent dan gegarandeerd van een goede kweekbak met watervlooien.

Stap 5

Oogsttijd, het klinkt gek maar als je regelmatig oogst zal het aantal watervlooien alleen maar toenemen. Je kunt nu dagelijks circa 20 % van je watervlooien populatie oogsten. Zolang de water temperatuur boven de tien graden blijft kun je op deze manier elke dag je eigen gekweekte watervlooien blijven oogsten.

Waar je op moet letten met watervlooien kweken.

Muggenlarven
Zorg er voor dat er geen muggenlarven in je aquarium / bakje kunnen komen, dek het af met hor. Muggenlarven zijn ook gek op watervlooien en eten ze sneller op dan dat ze zich voor planten.

Blauwalg
Als het water / de algen blauw worden dan ontstaat er blauw alg, haal deze er uit zodat de vlooien niet dood gaan.

Succes met watervlooien kweken en laat even horen of het je gelukt is.

 

 



PS: Maak je hobby compleet met deze handige producten ♥

10 reacties op “Watervlooien zelf kweken

  1. Hey, bedankt voor de tip! Werkt het ook zonder zuurstofpompje in de bak? En moet je elke dag een beetje warm water toevoegen om de temperatuur op peil te houden in de winter?

    1. Beste Daniel,
      Dankjewel voor je reactie :), zonder zuurstofpompje lijkt het mij dat het niet gaat werken, het water moet echt bewegen. Warm water bijvoegen als het echt koud is geen slecht idee, dan is de oogst een stuk groter. Maar let op dat het water niet warmer is dan 28 graden; dan is de een kans groot dat ze dood gaan. Let ook op als je ze buiten zet op muggenlarven, deze eten de watervlooien sneller op dan dat ze zich kunnen voortplanten. Laat even weten hoe gaat en of je nog tegen problemen aanloopt.

    1. Beste Remco,

      Het klopt dat watervlooien zich tegoed doen aan algen. Echter, in een vijver waar ook vissen zwemmen zullen de watervlooien vrij vlot worden opgegeten. In dit geval is het dan ook geen oplossing maar symptoombestrijding

      De bron van het probleem zit ‘m mogelijk in een te groot aantal vissen, teveel voer, te klein aantal planten, dichtgeslibte bodem en/of onvoldoende goede filtratie. Elk van deze factoren zorgt er voor dat er veel voedingsstoffen in het water terecht komen waar de algen op gedijen. Daarmee worden de planten verdreven; de zweefalgen nemen zo het zonlicht weg waardoor de planten afsterven en het water weer vervuilen.

      Ik zou aanraden om 25/30% van het water te wisselen (om het water snel wat helderder te krijgen) en daarnaast ook de bodem ‘ontslibben’. Vervolgens het filtermateriaal voor 2/3 reinigen(dan blijft de aanwezige bacteriecultuur in leven) en de pomp eveneens te reinigen. Tevens zou ik veel zuurstofplanten toe voegen en wat minder voeren.

      Als de situatie dan weer verslechtert is het mogelijk een kwestie van te veel vissen, te veel voeren en/of teveel direct zonlicht.

      Dave | Allesovergoudvissen.nl

  2. Kan je zonder een gaasje ook binnen in een aquarium met glasje er boven die niet geheel dicht is kweken? Of komen de muggenlarven dan als nog.?

    1. Beste Chelsea,

      Dankjewel voor je vraag en interesse. Muggenlarven weten overal doorheen te komen. Hoe meer je het kan beschermen hoe beter het is. Ik zou je adviseren om toch een stukje gaas te nemen. Dit kan bijvoorbeeld eens tukje gaas van een oude hordeur zijn. het zou zonde van de moeite zijn als het achteraf mislukt om die reden.

      Veel succes!

    1. Hallo Tanka,
      Alleen een pomp voor de wat waterbeweging is aanbevolen. Het ‘groene’ water wordt door de watervlooien als voedsel opgenomen en groeien daar van.

      Groeten,
      Team AllesOverGoudvissen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *