shubunkin

Shunbunkin, hoe ouder hoe lelijker

De Shubunkin goudvis zie je vaak te koop aangeboden voor zowel vijvers als aquariums. De populariteit van de Shubunkin onder kwekers van goudvissen heeft er inmiddels voor gezorgd dat er nog twee kweekvormen zijn te vinden gebaseerd op de originele Japanse Shubunkin goudvis.
Shubunkin kweekvormen

De Japanse Shubunkin wordt gezien als de eerste kweekvorm van deze vissen. Met lange spitsige vinnen, waarvan de staartvinnen iets langer als de helft van het lichaam zijn.

Wat de drie kweekvormen van de Shubunkin gemeen hebben is dat ze alle drie geen metallic schubben hebben en alle drie meerdere kleuren hebben met blauw als grondkleur. Deze specifieke kleur word Calico genoemd. Het grootste verschil zit tussen de drie kweekvormen voornamelijk in de grote en vorm van de vinnen. De lichamenvorm is vergelijkbaar met de lichaamsvorm van een gewone goudvis.

De andere twee kweekvormen heten de London en Bristol Shubunkin goudvis. Deze Engelse varianten  werden tussen 1920 en 1934 ontwikkeld. Het verschil tussen deze twee kweekvormen is te zien in de vorm van de vinnen. Bij de Bristol versie zijn de vinnen vol en rond en bij de Londonse versie zijn de vinnen kort en rond van vorm

Hoe ouder, hoe lelijker

Naarmate een vis ouder wordt kun je zeggen dat de vis steeds lelijker wordt. Althans als je gekozen hebt voor deze vis vanwege zijn vinnen. Door het selectief blijven kweken op lange vinnen in de kleur Calico is er een vervelend bijeffect ontstaan. Naarmate de vissen ouder worden kunnen de buikvinnen en staartvinnen niet meer gespreid worden. Een Shubunkin ouder als drie of vier jaar zal je dan ook niet meer op shows tegen komen.

Shubunkin is eigenlijk een vijvervis

Ondanks dat je ze vaak in aquariums tegenkomt is deze vis mooier in een vijver. Ze zijn snel shubunkinen hebben minder de neiging om constant de bodem om te gooien. Dus het is een vis die je vaak ziet zwemmen. Zijn aparte kleurstelling maakt het een blikvanger en dat de buikvinnen en staartvinnen naar 4 jaar minder mooi worden maken ze dan goed door hun bijzondere Calico kleur.

4 reacties op “Shunbunkin, hoe ouder hoe lelijker

  1. Beste Johan,

   Dankjewel voor je reactie. 🙂 Graag zou ik van je horen welk gedeelte van het bericht je het niet eens bent?

   Groeten,
   Martin

 1. Mijn kleinkinderen kregen voor hun verjaardag van vriendjes een kom met drie sluierstaart shubunkins. Nu zijn ze die kom al beu en vragen of ik ze niet in mijn vijver wil zetten. Kan dat zo maar. Ik bedoel nu is het vijverwater heel koud en ze komen uit een kom die in de huiskamer staat. Hoe doe ik dat?

  1. Beste heer of mevrouw Kemps,

   In de vijver zetten nu is geen enkele optie. U zult echt moeten wachten tot de temperaturen stijgen. Pas wanneer de watertemperatuur richting de 15 graden gaat (nog redelijk laag. liefst warmer) kan er worden overgezet. Dit zal dan moeten gebeuren in een grote zak en steeds iets meer (om de 5-10 minuten) water uit de vijver erbij laten lopen om te wennen. De zak zelf zal in de vijver moeten worden gehangen om de vissen te langzaam laten wennen aan de temperatuur. Na een klein uur kan je de vissen zonder problemen loslaten.

   Het advies voor nu op dit moment is niet doen. Dat gaan ze niet redden met deze kou.

   Succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *