Shunbunkin vissen: Een kleurrijk feestje!

Shubunkin goudvis met een witte achtergrond en oranje en zwarte kleurenDe Shubunkin, ook wel bekend als de ‘Calico Goldfish’, is een opvallende en levendige vis die populair is in aquaria over de hele wereld. Met zijn prachtige calico-patronen en heldere kleuren voegt deze vis een speelse en kleurrijke dimensie toe aan je aquarium.

Deze vis staat bekend om zijn levendige persoonlijkheid en is over het algemeen sociaal tegenover andere vissen. Het is wel belangrijk om te weten dat de Shubunkin wat ruimte nodig heeft, dus zorg voor een aquarium dat groot genoeg is.

Shubunkin zowel aquarium als vijver

De Shubunkin goudvis zie je vaak te koop aangeboden voor zowel vijvers als aquariums. De populariteit van de Shubunkin onder kwekers van goudvissen heeft er inmiddels voor gezorgd dat er nog twee kweekvormen zijn te vinden gebaseerd op de originele Japanse Shubunkin goudvis.

Deze twee kweekvormen heten de London en Bristol Shubunkin goudvis.

Shubunkin kweekvormen

De Japanse Shubunkin wordt gezien als de eerste kweekvorm van deze vissen. Met lange spitsige vinnen, waarvan de staartvinnen iets langer als de helft van het lichaam zijn.

Wat de drie kweekvormen van de Shubunkin gemeen hebben is dat ze alle drie geen metallic schubben hebben en alle drie meerdere kleuren hebben met blauw als grondkleur. Deze specifieke kleur word Calico genoemd. Het grootste verschil zit tussen de drie kweekvormen voornamelijk in de grote en vorm van de vinnen. De lichamenvorm is vergelijkbaar met de lichaamsvorm van een gewone goudvis.

De andere twee kweekvormen heten de London en Bristol Shubunkin goudvis. Deze Engelse varianten  werden tussen 1920 en 1934 ontwikkeld. Het verschil tussen deze twee kweekvormen is te zien in de vorm van de vinnen. Bij de Bristol versie zijn de vinnen vol en rond en bij de Londonse versie zijn de vinnen kort en rond van vorm

Hoe ouder, hoe lelijker

Naarmate een vis ouder wordt kun je zeggen dat de vis steeds lelijker wordt. Althans als je gekozen hebt voor deze vis vanwege zijn vinnen. Door het selectief blijven kweken op lange vinnen in de kleur Calico is er een vervelend bijeffect ontstaan. Naarmate de vissen ouder worden kunnen de buikvinnen en staartvinnen niet meer gespreid worden. Een Shubunkin ouder als drie of vier jaar zal je dan ook niet meer op shows tegen komen.

Shubunkin is eigenlijk een vijvervis

Ondanks dat je ze vaak in aquariums tegenkomt is deze vis mooier in een vijver. Ze zijn snel shubunkinen hebben minder de neiging om constant de bodem om te gooien. Dus het is een vis die je vaak ziet zwemmen. Zijn aparte kleurstelling maakt het een blikvanger en dat de buikvinnen en staartvinnen naar 4 jaar minder mooi worden maken ze dan goed door hun bijzondere Calico kleur.

PS: Maak je hobby compleet met deze handige producten ♥

8 reacties op “Shunbunkin vissen: Een kleurrijk feestje!

  1. Beste Johan,

   Dankjewel voor je reactie. 🙂 Graag zou ik van je horen welk gedeelte van het bericht je het niet eens bent?

   Groeten,
   Martin

 1. Mijn kleinkinderen kregen voor hun verjaardag van vriendjes een kom met drie sluierstaart shubunkins. Nu zijn ze die kom al beu en vragen of ik ze niet in mijn vijver wil zetten. Kan dat zo maar. Ik bedoel nu is het vijverwater heel koud en ze komen uit een kom die in de huiskamer staat. Hoe doe ik dat?

  1. Beste heer of mevrouw Kemps,

   In de vijver zetten nu is geen enkele optie. U zult echt moeten wachten tot de temperaturen stijgen. Pas wanneer de watertemperatuur richting de 15 graden gaat (nog redelijk laag. liefst warmer) kan er worden overgezet. Dit zal dan moeten gebeuren in een grote zak en steeds iets meer (om de 5-10 minuten) water uit de vijver erbij laten lopen om te wennen. De zak zelf zal in de vijver moeten worden gehangen om de vissen te langzaam laten wennen aan de temperatuur. Na een klein uur kan je de vissen zonder problemen loslaten.

   Het advies voor nu op dit moment is niet doen. Dat gaan ze niet redden met deze kou.

   Succes!

 2. Een vraagje, ik heb een binnen vijver van ruim 200 liter. Kan ik ze daar in houden? Stuk of 2 en kunnen ze eventueel bij andere visjes? Of eten ze die.

  1. Hoi Rosalinda,

   Voor het houden van dieren en vissen in het algemeen is het altijd hoe groter hoe beter. Een 200 liter aquarium of vijver is het houden van 2 van deze soorten prima te doen.

   Over het algemeen zijn het zeer vredelievende vissen en eten zij geen andere vissen. Echter worden er bijvoorbeeld jonge visjes geboren dan zal elke vis zich daar aan proberen te wagen als zij de kans krijgen.

   Ik verwacht het niet maar zeker weten doe je het nooit. Observeren is altijd de belangrijkste taak als aquariumhouder!

   Welk ben ik benieuwd met welke vissen je ze dan samen wil gaan houden?

   Wij zien je reactie graag tegemoet.

   Met vriendelijke groeten,
   Team van Allesovergoudvissen.nl

 3. Beste,
  Vraag over de shubunkin. Kan deze vis ook in een vijver zonder lucht- of zuurstofpomp gehouden worden? Ik heb nl. een vijver zonder stroomaansluiting. Ik heb wel een solar fontijntje die overdag om de paar minuten spuit. Heeft u nog meer tips en adviezen bijvoorbeeld over vissen die ik nog meer zou kunnen houden? Het gaat om een vijver van zo’n 500 liter en 60 cm diep. Alvast bedankt.

  1. Hoi Rene,

   Het is niet specifiek nodig om een lucht- of zuurstofpomp te hebben. Echter zal er altijd voldoende zuurstof nodig zijn. Dit kan je opheffen door er ruim voldoende zuurstofplanten in te plaatsen.
   watertesten is iets wat je minstens twee keer per week moet doen of alles goed in balans blijft. Een tip is niet teveel vissen en vooral niet overvoeren.

   succes met je vijver!

   ps; je hebt tegenwoordig ook al eenvoudige pompen op solar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *