Voeren van goudvissen

voeren van goudvissenWaarom hebben goudvissen altijd honger? Waarom willen ze maar dat je ze blijft voeren?

Doodsoorzaak nummer 1

De grootste reden waarom goudvissen doodgaan is teveel voeren. Dit zal niet meteen gebeuren als je een keer wat teveel visvoer geeft maar wanneer je regelmatig veel te veel visvoer geeft ontstaat er een lever vervetting waar goudvissen niet tegen kunnen.

Goudvissen zijn koudbloedig

Goudvissen zijn koudbloedige dieren wat betekent dat ze hun lichaam niet op temperatuur hoeven te houden zoals warmbloedige dieren. De lichaamstemperatuur van een goudvis is altijd gelijk aan de omgevingstemperatuur. Warmbloedige dieren hebben eten nodig om ondermeer hun lichaamstemperatuur op circa 38 graden te houden. Is de omgeving temperatuur beneden de 38 graden heeft een zoogdier extra eten (energie) nodig om het lichaam op 38 graden te houden. Goudvissen zijn koudbloedig en hebben die noodzaak niet wat de reden is dat goudvissen aan weinig visvoer al voldoende hebben.

Goudvissen hebben geen maag

Sta je bij het aquarium je goudvissen te bewonderen. Komen ze vaak naar je toe en het lijkt erop dat ze om eten bedelen. Maar eigenlijk is dit een aangeleerd gedrag wat niets te maken heeft met honger hebben. Een goudvis kan namelijk geen honger hebben omdat een goudvis geen maag heeft. Dat is ook de reden dt het veel beter is voor goudvissen om ze meerdere malen op een dag te voeren maar alleen hele kleine hoeveelheden. Het voer heeft circa 2 tot 4 uur nodig om te verteren. Hoe warmer het water hoe sneller het verteren gaat.

Teveel voeren tast de leefomgeving aan

Goudvissen voeren met de hand.Wanneer goudvissen eten, produceren ze ook afvalstoffen. En dan hebben we het nog niet over het eten wat teveel wordt gegeven en op de bodem verrot. Wat er gebeurt is dat de algengroei in het water wordt gestimuleerd om te groeien. Algen leven weer van de afvalstoffen die goudvissen produceren. Het voer wat niet wordt opgegeten en op de bodem verrot is voor algen een soort pokon waardoor het water groen wordt. Maar ook algen hebben een limiet wat ze aan afvalstoffen uit het water kunnen halen. de teveel aan afvalstoffen word nu omgezet in het giftige nitriet. Een klein gehalte aan nitriet kan nog prima worden omgezet door het filter in het meer onschuldige Nitraat maar niet alles. Hierdoor ontstaan er in de eerste plaats ziektes en vervolgens gaan je goudvissen dood.

Hoe vaak mag een goudvis gevoerd worden

Een goudvis heeft geen maag alleen een darm. Teveel voeren leid tot verstopping, lever vervetting, ziektes en tenslotte tot de dood. We weten nu een aantal dingen, goudvissen zijn koudbloedig, hebben geen maag en hoe warmer het water is des te sneller zal het eten verteerd worden.

Wanneer het water van het aquarium circa 23 graden is mag je goudvissen om de vier uur wat visvoer geven. Hoe kouder het water des te minder voer geef je. Om te voorkomen dat je teveel voert is het 1 tot 2 keer voeren op een dag al ruim voldoende ervan uitgaande dat je goudvissen in een aquarium in de huiskamer wonen. Als vuistregel wordt er vaak aangehouden dat het voer binnen 1 minuut op gegeten moet zijn.

Vragen of opmerkingen?

Heb je na het lezen nog vragen of opmerkingen? Schroom dan niet maar laat hieronder gerust een berichtje achter of neem contact op via onze contactpagina.

PS: Maak je hobby compleet met deze handige producten ♥

23 reacties op “Voeren van goudvissen

    1. Dankjewel voor het compliment. En succes met je nieuwe goudvissen. Het seizoen voor de vijver is weer volop aan de gang 🙂

  1. Mijn goudvissen eten u al 10 dagen niets meer.Ze zitten al een jaar of 5 in de vijver.krijgen dagelijks een beetje eten,en het teveel word er 20 min later afgeschept.Nu eten ze plots niets meer.Er is een net over ,want we hebben ook al ooit een rijger op bezoek gehad,maar die kan er niet meer aan.Iemand een idee hoe het zou komen?

    1. Kan het zijn dat je water en filter een negatieve impuls hebben gekregen door het warme weer? Heb je het water gecontroleerd en gemeten? Teveel voeren zou ik nooit doen. Ook al schep je het eraf. Watervervuiling is dan al een feit. Probeer het voeren minimaal te houden. Teveel is nooit goed, niet voor de vissen en niet voor het biotoop.

  2. Hoeveel korreltjes visvoer mag ik mijn goudvis per dag geven…krijg overal verschillende antwoorden…van 4 korrels per dag tot 15 korrels per dag…ik weet het niet..graag advies hierin….ben blij met mijn blub..en volgens mij is hij ook happy in zijn grote bak🤗🤗🤗🤗🤗

    1. Het voeren van vissen is het misschien wel het meest lastige deel van de hobby. De ervaring leert dat het eigenlijk altijd te veel is. De een zegt 1-4 korrels per dag, de ander 5-10 per 2 dagen. Eigenlijk is het heel simpel. Het voer wat je geeft moet binnen 5 minuten zijn opgegeten. Alles wat daarna nog in het aquarium drijft zal de pomp in gaan verdwijnen. Het voeren van je vis is juist een mooi moment om de vissen te observeren en de gezondheid in te schatten. Combineer dit gelijk met het voer en eetgedrag en je zal snel zien en aanvoelen wat jouw vis nodig heef.

      Met voeren is het altijd liever iets te weinig dan te veel. Alles wat er te veel aan voer ingaat zal gaan rotten en je water negatief beïnvloeden

      Veel succes!

  3. Hallo. Wat is nu echt het aantal korrels voor kleinere goudvisjes? Ik geef ze 2 smorgens en 1 savonds. Ik heb gevoel ze daar echt niet genoeg mee hebben. Als ik nog maar beweeg komen ze allemaal recht op mij af. Maar als ik net korrels heb gegeven doen ze dat niet. Vind dat toch een teken ze rap terug honger hebben. ?

    1. De kunst is om de vissen voldoende te geven wat ze met 5 minuten kunnen weg eten. alles wat daarna blijft liggen zal naar de bodem wegzinken en gaat je filter in.

    1. Voeren onder de 10 graden mag zeker. In alle situaties is het observeren van je vissen een belangrijk onderdeel, dus ook bij het voermoment. Zeer waarschijnlijk zal je merken dat je vissen op de bodem gaan of al blijven liggen. Als je al voert dan moet het zeker zinkvoer zijn, zeer licht verteerbaar en een kleine hoeveelheid. Misschien 1 of 2 keer per week. De vissen gaan of staan al in hun winterslaap en zullen uiteindelijk ook niks meer van het voer oppakken. Ga je dus overvoeren dan gaat dit liggen schimmelen op de bodem van je vijver. Met alle gevolgen van dien.

      Bij alles valt en staat dus goed observeren van hoe je vissen zich gedragen en of ze het wel oppakken. zodra je twijfelt niet voeren.

      succes,
      Martin

  4. Beste, ik geef per goudvisje 3 korrels per dag,2 smorgens en 1 savonds. ik lok iedere visje naar men hand en dan nemen ze het direct op 1 seconde is het weg, maar ze blijven heel de dag aan de ruit zot komen als ze me nog maar zien. Als ik ze eens meer geef eten ze het ook direct op, het is secondewerk. Pak ik elk visje 5 zou geven weet ik sowieso ze het ook direct gaan op eten, wat moet ik doen? Ik zit er al maanden mee en denk echt ik ze ondervoed. Geef me alsjeblieft een duidelijk antwoord dan weet wat ik nu moet doen. de vuistregel van 5 minuten werkt niet bij mij omdat ik ieder visje apart zen korreltjes kan geven dus ja op 2 seconden hebben ze het binnen, dus verre van ik 5 minuten moet chronometeren, ik wil ze niet ondervoeden of overvoeden. Ik weet geen raad meer niemand heeft me tot nu toe een duidelijk antwoord kunnen geven omdat ik de 5minuten regel niet kan toepassen… I

    1. Regels zijn gemaakt om uitzonderingen te creeeren. Hier is maar 1 antwoord op mogelijk en dat is je eigen beoordeling. Als jij ziet, en vindt dat ze er goed uit zien, en geen ingevallen zijkant of doffe kleurvormingen hebben is het altijd goed. Goudvissen zijn ook een beetje de koeien van het water en kunnen blijven eten. Ga je meer eten geven, zal je het water in de gaten moeten houden. Heb jij er een beter gevoel bij als je ze iets meer geeft gewoon doen zolang ze het oppakken. Het belangrijkste element van de aquarium en vijver hobby is het observeren van je dieren. Ga er gewoon eens rustig voor zitten en kijken wat ze doen en beleven. Laat je niet teveel misleiden of sturen door regels. Observeer, relax en geniet van deze mooie hobby!

  5. Wat te doen als we straks van de camping naar huis gaan..Ik heb visvoerblokken gekocht voor straks. En om de 3 weken komen we kijken..

    1. Uiteraard wil je niet dat je vissen tijdens de vakantie iets te kort komen. Maar ook de werking van je vijver zal je in de gaten moeten houden.

      Kijk of je iemand kan regelen die dagelijks of om de paar dagen een kijkje naar je vijver neemt. Zorg daarnaast voor een telefoonlijst waarop iemand bereikt kan worden die er verstand van heeft. Dit voor noodgevallen en wanneer je zelf niet in de buurt bent. Zeker op dagen dat het extreem heeft wordt 30 graden en hoger is het verstandig dat iemand een oogje in het zeil houdt. Misschien een medeliefhebber op de camping of een buurman?

      Ps: je kan het voeren ook beperken to 2-3 3 keer per week. dan is het ook minder belastend voor de persoon die het voor je gaat doen.

  6. goudvissen in de grote vijver buiten, hebben een aantal een dikke buik. Het lijkt of ze de kuit niet kwijt kunnen. Wat is de beste oplossing om ze te helpen en te voorkomen dat ze er aan overlijden.
    groet Hans.

    1. Beste Hans,

      Het is heel lastig om van hieruit te reageren op je vraag. de eerste stap is goed blijven observeren, hoelang is de vis al “zwanger”? Zorg voor een rustige omgeving met zo min mogelijke stress. Wat je kan doen is zachtjes masseren van de buik.

      Echter je hebt het over meerdere vissen die dit probleem hebben. Dat baart mij wat zorgen omdat mijn gevoel me zegt dat er iets anders aan de hand is. Is er een probleem met de waterwaardes? Wat zijn die waterwaardes? Als je het zelf niet vertrouwd laat je water testen bij een goede aquarium of vijverwinkel (geen tuincentrum). En zoek anders via een Facebookgroep een KOI of vijverdokter. Die kan je zeker op weg helpen en kijken of er niet meer speelt dan een verstopt kanaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *